Naturen omkring Kruusesminde – artikel

Tårnborg Vandreklub
“Naturen omkring Kruusesminde”

 Vandreturen i området omkring Kruusesminde søndag den 6. maj klokken 14.00 med Villy Jensen som guide blev en dejlig tur i et fantastisk forårsvejr.
Læs  turguidens beretning om vandringen her;

Vandretur omkring Kruusesminde og Lejsøen

 Det er søndag. Det er den 6. maj. Klokken er ved at være 14 og godt 20 deltagere er forsamlet på p-pladsen ved Musholmvej.

 Det er Villy, der forestår dagens tur ud i det blå. Ud i det blå er nok en rigtig god betegnelse for turen. Det er nærmest vindstille. Solen skinner fra en total skyfri himmel, og det er rigtig lunt.

 Vi indleder turen med at snakke lidt om fugleæg, hvordan de er klækket og så lidt om almindelig hygiejne i fuglerederne. Herefter går turen mod stranden. På de nyforberedte engdrag græsser en del grågæs – sammen med tre familier rådyr og en flok vilde heste. Engene fremstår næsten gule og hvide af mælkebøtter, som er i forskellige stadier af blomstring. Et rigtig flot syn.

 Langs det gamle stendige, der adskilte Kruusesmindes jorder fra Tårnborggårdens jorder og videre ud mod selve Kruusesmindegården. Her drejer vi så skarpt til højre, og så går det ud over markerne. Vi får kigget lidt på flint undervejs. Vi når også at slå en kort snak af med stedets ejer Bjarne Hansen, inden vi når Lejsøen.

 Strandskader, viber og rødben yngler derinde. Vi får et par glimt af den sjældne store kobbersneppe, som et par af deltagerne ikke synes er såå stor. Det bliver fortalt, at der findes også en lille kobbersneppe – ikke fordi vi ikke kan se den, men den lever ikke her 🙂

 Kreaturerne er kommet på græs og gør nu deres arbejde med at holde arealerne fri for det høje græs. Et arbejde, der er nødvendigt, for at vi kan se på en varieret flora og fauna.

 Længere fremme møder vi dværgterner. Disse fugle passes der meget på. Der på stranden, hvor man tænker sig, at de vil yngle, er der indhegnet – men man ved altså aldrig helt det med fugle.

 Vi fortsætter nu ad markveje op i højderne bag Lejsøen. Rigtig flotte udsigter over et spejlblankt Storebælt – udsigt til Musholm og Kalundborg – og naturligvis også til Broen.

 Efter en tur på 8,3 kilomenter og næsten 3 timer er vi på p-pladsen igen. Vi slutter af, hvor vi begyndte – en snak om fugleæg. Denne gang en historie om gøgens æg, der i forandringens navn er i stadig forvandling i forhold til værtsfugles egne æg.

 En lidt lang tur – måske vandregruppens maraton – men dejligt vejr – masser af snak – ingen ømme fødder eller skoldede nakke.

(Beretningen har desværre endnu ingen billeder tilføjet, men hvis du deltog i vandringen og tog nogle billeder undervejs, er du meget velkommen til at sende nogle af dem til vandreklubben på taarnborg.aktiviteter@gmail.com, hvor vi vil modtage dem med stor tak!)