Affald fra vejsvin på gennemfart

Affald fra vejsvin på gennemfart

Søndag den 2. april mødte seksten tårnborgensere op ved Dagli’Brugsen i Frølunde for at deltage i den landsdækkende affaldsindsamling, som Danmarks Naturfredningsforening hvert år er primus motor for. Det var tredje år i træk, at Tårnborg Lokalråd havde besluttet at bakke op om indsamlingsidéen, i håbet om at lokalbeboerne ville vise interesse for at forskønne stræder, gader og veje ved at fjerne skrald og affald i grøfter, hække og rendesten.

P1160846  P1160854

Indsamlingen blev – desværre – en succes, da der var rigeligt arbejde til alle! Utroligt, så meget affald der kastes i naturen. Indsamlerne var enige om, at det nok ikke var lokalbeboerne, der var synderne, men at lokalområdet er plaget af vejsvin på gennemfart! I alt blev indsamlet 93 kg affald, hvor papir, plastik og pap var en del af de fleste fund, medens cigaretskod og tyggegummi var henkastet, så det kunne findes alle steder. På en strækning på kun 500 meter fandt nogle indsamlere 26 tomme cigaretpakker, otte dåser, hvor panten kunne indløses, samt mange halve, sønderrevne dåser, som var til stor risiko for kreaturernes maver og helbred, hvis dåserne ikke var endt i indsamlingssækken, men i koens mave!

P1160851  P1160864

Blandt mere kuriøse fund kan nævnes to sokker, der blev fundet med 25 meters afstand. Hvem smider mon sine sokker under kørslen? En død hare blev fundet i grøften – og fjernet! En levende, bortløben hund blev genforenet med sin herre, og en muldvarp, der lige ville trække lidt frisk luft, var millimeter fra at blive snuppet af en indsamlers affaldssnapper!

P1160869

Såvel unge som lidt ældre fra sognet var mødt til indsamlingen. Især var det dejligt, at flere familier deltog med børn, for hvis vi skal vejsvineriet og naturforureningen til livs, skal holdningen til affald i naturen ændres. Vi må forsøge at påvirke hinanden til en adfærd og tankegang, hvor budskabet er, at skrald og affald i naturen bare ikke er i orden! Hvis vi alle kan sørge for at rydde eget affald af vejen, så behøver vi ikke flere indsamlinger i fremtiden, og så vil næste års affaldsindsamling blive aflyst!
P1160858  P1160871