
Måske lidt svært at forestille sig, men her lå i 1200- og 1300-tallet en by med masser af liv og med jævnlige besøg af kongen, der residerede i borgen, der lå lige vest for kirken

……. som ses her til venstre for de vandrende. Møllebakken må antages at have sit navn fra en tidligere mølle, der måske også har betjent beboerne i den forsvundne middelalderby i 1200-tallet?

Vandringen forsatte ad Marsk Stigs Vej til Kongevejen, der tidligere kun var forbeholdt kongelig færdsel, men nu er det længe siden vejen har set kongelige personer og motoriserede transportmidler

Indtil omkring 1900 lå der et husmandssted til højre – eller måske til venstre? – for Kongevejen på dette sted

Begge oldtidsminder ligger på Brandsbjerg midt på Kongevejen og kan kun nås ved at passere en mark, hvor man selvfølgelig ikke tramper rundt mere end nødvendigt!

Da jættestuen blev udgravet sidst i 1800-tallet fandt man cirka 30 skeletter og 143 enkeltfund i form af gravgods: fx flintknive, smykker og lertøj. Da vi besøgte gravstedet, var det tomt, mørkt – og meget imponerende! Utroligt, der i bondestenalderen kunne anlægges over 40000 jættestuer, uden de hjælpemidler vi kender i dag! Det er ikke underligt, at eftertiden troede, at det var jætter, der stod bag anlæggelsen af højene!