Fuglene ved vintertide

”Fuglene ved vintertide”

P1160394

Onsdag den 15. februar gik Tårnborg Vandreklub en tur langs noret og gennem Halseby Mose med Villy Jensen som guide. Villy øste undervejs flittigt af sin store viden om fuglene og lokalhistorien i området, som vandringen gik gennem.

Under turen blev der blandt andet berettet om, at ikke alle fugle har været lige populære gennem tiderne: Natravnen, som er en meget selvsikker og nærmest dumdristig fugl, og som man først med meget held kan forvente at se i forårsmånederne, var ikke en velkommen fugl i gamle dage, da den under sin flugt kan minde om et ”flyvende kors”, og altså kunne tages som et tegn på en kommende død. (Læs eventuelt mere om natravnen på  https://dofbasen.dk/ART/art.php?art=07780)

Samme negative syn havde man tidligere på landets mest almindelige ugle, natuglen, som nok fangede mange mus, da dens høre- og synssanser er fantastiske, men som også varslede død, når den sad på gårdenes tagrygninger og udskreg sit ”klæ-hvidt, klæ-hvidt”, hvilket jo netop er, hvad der sker med de døde: De bliver klædt i hvidt! (Læs eventuelt mere om natuglen på https://dofbasen.dk/ART/art.php?art=07610).

P1160412

De to nævnte fuglearter så vandrerne dog intet til under turen, som til gengæld bød på store flokke af bramgæs, som er en fugleart i kraftig vækst, og som er på besøg fra blandt andet Svalbard. Under vandringen blev deltagerne flere gange overfløjet af flot mønstrede gåseflokke, der enten slog sig ned i mosen eller fortsatte flugten længere syd på (Læs eventuelt mere om bramgæs på https://dofbasen.dk/ART/art.php?art=01670).

P1160416
Vandringen gik også gennem den forsvundne by og det tidligere borganlæg Tårnborg, som nu kendes under navnet ”Marsk Stigs Høj”, hvilket nogle turdeltagere syntes var underligt, da Marsk Stig Andersen vel kan opfattes som lidt af en ”bandit”, da han muligvis deltog i sammensværgelsen og drabet på kong Erik Klipping i Finderup Lade den 22. november 1286, og da han sandsynligvis efterfølgende som fredløs brændte byen Tårnborg af og plyndrede i området sidst i 1200-tallet. – En enkelt blandt vandrerne kunne huske fra sin skolegang, at det var rimeligt almindeligt kendt i sognet, at maskandiser Andersen stod bag kongemordet og byafbrændingen! (Jo, nogle ting huskes fra historieundervisningen!)

P1160400

Efter halvanden times vandring vendte gruppen tilbage til Tårnborghallen efter en spændende og energigivende vandring i et flot vintervejr. Mange udtrykte glæde over, at næste vandring allerede finder sted søndag den 26. februar klokken 14.00 fra Comwell Klarskovgaard, Korsør Lystskov 30, 4220 Korsør. Guiden på denne tur er Kurt Rehder, som vil lede alle interesserede på en vandring under titlen ”Drømmen om et Helsecenter”.

P1160398