“Nyt om gammelt + et drys natur”
med
Tårnborg Vandreklub
Af Villy Jensen, turguide
(Foto: Tårnborg Lokalråd)
November måneds vandretur var oprindelig sat til at starte klokken 14. Det sædvanlige tidspunkt for start – men et kor-arrangement i Tårnborg kirke med start klokken 16 skulle gerne indpasses til afslutning på turen. Starten blev derfor sat til 13.30. En kraftig annoncering om det ændrede tidspunkt blev iværksat af lokalrådet.
Det er en kold årstid. Blæsende med kold regn. Vejroversigterne bliver studeret – både DMI, DR og TV2 vejes og vurderes. TV2 bliver den foretrukne. På denne kanal synes vejret enten at blive bedre – eller hvis orkan truer – ja så truer denne kanal nærmest med undergang.
De op mod 20 deltagere kommer til at opleve, at søndagens vejr til alt held mest ligner TV2´s forudsigelser. Overskyet, blæsende, men nærmest lidt lunt sine steder.
Turen går ad kirkestien gennem Halseby-søerne. Ustandseligt er der i hundredvis af gæs i luften over os. Der bliver rig lejlighed til også at høre forskellene på de relativt færre grågæs – end de talrigt fremmødte bramgæs.
Snakken falder på udsigterne for fortsat totalfredning af den talrige sort-hvide lille gås. Meget kan tyde på, at de fredelige tider for denne gåseart er ved at rinde ud.
En større flok store regnspover blev i et kort øjeblik blæst hen over engen ved søerne. Også denne store lidt specielle vadefugl med det nedadbøjede næb er totalfredet.
Fodturen går fra kirkestien mod Tjæreby. Undervejs hilses på en travl borgmesterkandidat – joh, der er sandelig meget at se til.
Bladene har efterhånden forladt de fleste løvtræer helt og konturerne af landskabet kommer tydeligere frem. Det kuperede landskab ved Tjæreby giver anledning til en snak – ikke om jordens skabelse, men om indspark til dannelsen af dette lokale landskabs nuværende udseende.
Fra Tjæreby ad Kongevejen rykker vi på tværs ad Kongevejen. Undervejs gør vi ophold ved gravhøjen og jættestuen. Gravhøjen antages at være fra Bronzealderen. Ny forskning og analyser viser, at beklædningen af mange af de gravfund, der er gjort fra bronzealderen handler om importeret uld – måske af kanaler ligesom bronzen. Spøgefuldt er det foreslået, at vi måske skal til at kalde bronzealderen for uldalderen i stedet.
Ad den lige Stibjergvej går det tilbage mod Tårnborg kirke – en strækning i modvind, som turlederen i hvert fald havde frygtet kunne blive rigtig blæsende og kold. Alle oplever dog, at vinden ikke blæste koldt – og alle nåede afslappede, afsvalede – og i godt humør frem til p-pladsen ved kirken – betids til at kunne deltage i kirkens kor- arrangement.
Vi har gået netop denne tur flere gange – på forskellige årstider – og derved bliver oplevelserne også forskellige, når vi kigger på naturen. Træer og planter går fra forårets spiren til grøn sommer, efterårets mange gyldne farver – og nu – næsten den bare jord – men der er stadig masser af liv derude – vi så det selv denne halvlune søndag eftermiddag i november.
—————————————————–
Næste vandring i Tårnborg Vandreklub finder sted
søndag den 10. december klokken 14.00,
med Kurt Rehder som turguide.
Vandringen har titlen: “Højbjerg Skov ved vintertide”,
og mødestedet er den lille P-plads ved Højbjerg Skov.