Sådan var det jo i 1968-artikel

Sådan var det jo i 1968 – eller cirka deromkring

1968-collageDer var god tilstrømning af +60’ere til Tårnborg Lokalråds nostalgiarrangement i Tårnborg Forsamlingshus onsdag den 8. november klokken 10.00, og alle var meget opmærksomt lyttende og mange aktivt deltagende i de tre timers tilbageblik på begivenheder, der fandt sted for snart 50 år siden, både internationalt, nationalt og lokalt.
P1190754I et forsøg på at få gang i hukommelsen og minderne fra 1968, fik alle deltagerne udleveret en ”68’er-tipskupon”, som blev udfyldt under stor tankevirksomhed og derpå afleveret til senere gennemgang, samt med håb om 12 rigtige svar på kuponen.
68-tipskupon
Mange minder var måske nok gemt væk i hukommelsen, men absolut ikke glemt,
hvilket blev tydeligt under lokalrådets repræsentants gennemgang af udvalgte historiske nedslag i året 1968.
P1190752Lokalt huskes især diskussionerne om, hvorvidt Tårnborg Kommune skulle lægges sammen med Korsør Kommune og Vemmelev-Hemmeshøj Kommune, eller ej. I datidens Sjællands Tidende kunne læses, at Tårnborg Kommune var i rivende udvikling, så måske kunne man klare sig selv? Som bekendt blev resultatet jo en sammenlægning af de tre kommuner under
navnet Korsør Kommune, som så siden er blevet en del af Slagelse Kommune. Desuden fortalte flere af de fremmødte om personlige minder fra Tårnborgområdet i 1968, hvorunder der blev berettet om tilflytninger, kærester, bryllupper, sportspladser, ”de gamle tårnborgensere”,
priser og lønninger samt meget andet, hvor sætningsstarten
”Husker du så, at….” blev gentaget gang på gang.
P1190745Blandt de nationale minder var folketingsvalget, som resulterede i en VKR-regering, et af de mest klare hos +60’erne. Desuden husker man stadig tydeligt det amerikanske brintbombeflys styrt nær Thulebasen i Grønland, hvilket også fik et meget lokalt islæt i form af en områdets beboere, Marius Schmidt, der var formand for Thulearbejderne, og som i årene efter kæmpede en brav kamp for at opnå en rimelig erstatning til de mange Thulearbejdere, der i forbindelse med flystyrtet intetanende var blevet bestrålet med radioaktivitet.

Internationalt var det begivenheder som attentaterne på Robert F. Kennedy og Martin Luther King, Vietnamkrigens rædsler, følgerne af ”Foråret i Prag”, studenter- og ungdomsoprør i store dele af verden samt OL i Mexico, som skabte masser af minder og talelyst under nostalgiarrangementet.
P1190753Undervejs blev der budt på kaffe og lagkage samt en ægte 68’er-frokost bestående af blandt andet sild, æg og tomater, tarteletter med høns i asparges, lun leverpostej med champignon samt ostebord og naturligvis snaps og øl; man drak jo godt – og meget – i 1968. Kun de traditionelle smøger fra dengang måtte man nøjes med at forestille sig. Til gengæld var luften i lokalet ren og klar, og uden fortidens tobakståger!
P1190751Sidste punkt under nostalgimødet var en gennemgang af ”68’er-tipskuponen”, som viste, at ingen havde opnået hverken 12, 11 eller 10 rigtige. Der var ni deltagere, som havde 8 eller 9 rigtige, og alle modtog en præmie i form en ”Guldbarre”, der er et produkt, der næsten ikke har skiftet udseende siden 1968.
(Find de 12 rigtige her!)

Er der mon 12 rigtige?

Er der mon 12 rigtige?

Efter godt tre timer på vandring i mindernes afkroge sluttede arrangementet med en tak fra Tårnborg Lokalråd til de mange fremmødte for deres  deltagelse i arrangementet, og et håb om et nyt nostalgiarrangement på et senere tidspunkt blev udtrykt blandt en del af de tilsyneladende tilfredse, nostalgiske +60’ere.

P1190755