Tårnborgs natur på flaske

Tårnborg Vandreklub
Lidt malurt i bægeret er ikke så ringe endda!

Strandmalurt ved Noret

Strandmalurt ved Noret

Fantastisk så sund man kan blive, hvis blot man åbner øjne og mund for alle de planter, bær og frugter, der findes i Tårnborgs smukke natur! – Ellers næsten alle; for man skal absolut holde smagsløgene fra nogle af eksemplarerne, som fx liljekonvaller, skarntyde og guldregn, så hvis man er i tvivl, bør man altid undersøge om det fundne er egnet som menneskeføde og –drikke.

Dette blev en flok deltagere i Tårnborg Vandreklubs snapsevandring lørdag den 23. september meget bevidste om, da turens guide, Henning Nielsen, underholdende og indsigtsfuldt viste Tårnborgs naturherligheder frem under en vandring langs Noret på naturstien, der blandt lokalbefolkningen kaldes ”Junglestien”.

Dagens vandring bliver præsenteret af Henning

Dagens vandring bliver præsenteret af Henning

Røllike og hyldebær er gode krydderier i snaps

Røllike og hyldebær er gode krydderier i snaps

Vandringen fandt sted under titlen ”Tårnborgs natur på flaske”, da hovedformålet for turen – ud over motionen og naturoplevelsen – var at blive klogere på, hvordan man laver en god kryddersnaps. Og i dette emne viste Henning Nielsen sig som en uovertruffen ekspert, da han gennem mange år har eksperimenteret med forskellige krydderier i snapse.

Vandring af det gamle jernbanespor mod Noret

Vandring af det gamle jernbanespor mod Noret

Hyben, en invasiv art, men smuk ved Noret - og god i snaps!

Hyben, en invasiv art, men smuk ved Noret – og god i snaps!

Tidslen giver god smag i snaps

Tidslen giver god smag i snaps

Siderne langs naturstien var fyldt med gode snapsekrydderier; og selv om det var lidt sent på sæsonen, så blev der fremvist fine snapsekrydderisager som hyldebær, hyben, røllike, havtorn, cikorie (hvor det er roden, der skal anvendes), slåen, blommer og pærer samt naturligvis strandmalurt, som nok er giftig, men alligevel er en fantastisk smagsgiver i snapsen, hvis blot man ikke lader den trække for længe!

Havtorn er god til mange ting - også snaps!

Havtorn er god til mange ting – også snaps!

Efter vandringen bød ægteparret Viola og Henning Nielsen meget gæstfrit alle vandringens deltagere på kaffe og kage – samt på et væld af dejlige smagsprøver af de ædle dråber fra Tårnborgs natur. Det blev en udbytterig vandring med en stemningsfuld afslutning, som deltagere vil mindes i lang tid, og som sikkert i nær fremtid vil medføre et øget salg i butikkerne af krydderegnede snapseprodukter.

Der blev budt på kaffe og kage, så alle var rigtig glade!

Der blev budt på kaffe, kage og gode smagsprøver, så alle var rigtig glade, …..

- og stemningen var rigtig god under hele arrangementet!

– og stemningen var helt i top under hele arrangementet!

Tårnborg Vandreklub siger tak til Viola og Henning Nielsen for et spændende arrangement. Det er rigtig dejligt, at Tårnborg har mange borgere, der uegennyttigt stiller sig til rådighed for at fremme det sociale liv blandt lokalområdets beboere.

Dagens meget gæstfrie værter, Viola og Henning

Dagens meget gæstfrie værter, Viola og Henning

Snapsevandringens historiske islæt

Som nævnt forløb vandringen ad naturstien med indgang fra Halsebyvej mod Noret, hvilket tidligere var det gamle jernbanespor, der gik nær den nuværende Mælkevej fra de to teglværker ved Noret til Svenstrup holdeplads. Sporets forløb ses som en “vej” fra teglværkerne (tglv) til jernbanehovedsporet ved Svenstrup Station på følgende håndtegnede kort fra 1894, efter et kortblad fra Geodætisk Institut.
Svenstrup-kort 1894

Svenstrup Station

Svenstrup Station

Fornuftig anvendelse af de gamle jernbaneskinner som gelænder mellem natursti og vandløb

Fornuftig anvendelse af de gamle jernbaneskinner som gelænder mellem natursti og vandløb

Under vandringen blev også området, hvor ladegården til Tårnborg Slot tidligere lå, besøgt. Nedenfor bakken ligger et stengærde – eller et stendige, som sandsynligvis er anlagt engang i 1800-tallet, men hvem ved, måske markerer gærdet skellet til ladegårdens marker?

Ind gennem den røde låge til højre i billedet, og op ad bakken - Her lå Tårnborg Slots ladegård for mange år siden!

Ind gennem den røde låge til højre i billedet, og op ad bakken – Her lå Tårnborg Slots ladegård for mange år siden!

Henning og Kurt inspicerer diget eller stengærdet, som måske tidligere var en markering af ladegårdens markskel

Henning og Kurt inspicerer diget eller stengærdet, som måske tidligere var en markering af ladegårdens markskel

Udforskning af nye stier ved Noret

Udforskning af nye stier ved Noret

Næste vandring i Tårnborg Vandreklub finder sted søndag den 8. oktober klokken 14.00. Mødestedet for turen er p-pladsen ved indkørslen til Musholmvej.
Vandringen har titlen ”Helt til Lejodde”
og er en opfølgning på en vandring i foråret, der hed ”Næsten til Lejodde”.
Turguide er Villy Jensen, der er en afholdt guide i vandreklubben, og som er kendt for sin store ornitologiske, historiske og geologiske viden, hvilket helt sikkert også vil komme vandrerne til gavn denne søndag. Alle er velkomne i vandringen, og det er som sædvanligt gratis at deltage.